Throwback Thursday: Stokkink pakt met omweg zesde titel in Halle

In de rubriek ‘Throwback Thursday’ kijkt DeCrozz.nl op onregelmatige basis terug naar memorabele momenten in de geschiedenis van het NK Autocross. Vandaag gaan we terug naar 2009, het jaar dat de vijfde wedstrijd van het seizoen afgewerkt wordt in Halle. Deze wedstrijd deed nog heel wat stof opwaaien.

De dag begint met stralend mooi weer. Halverwege de dag verandert het echter, de regen komt met bakken uit de hemel en werd het voor coureurs een hele opgave om door het Halse zand te geraken. In 2009 leverde die wedstrijd twee Nederlands kampioenen op. Hendrik Stadman pakt ondanks dat hij tweede wordt achter Chris Wagenaar zijn derde en laatste NK-titel in de standaardklasse.

Arjan Stokkink kan op zaterdag 5 september 2009 zijn vijfde kampioenschap pakken in de keverklasse en zesde totaal. Het halen van de finale is daarvoor essentieel en dat blijkt nog een hele opgave. In de derde manche gaat het mis. Stokkink ziet tijdens die bewuste manche een official langs de bult zwaaien met een rode vlag. Stokkink gaat van het gas, vermindert snelheid en is in de veronderstelling dat iedereen stopt. Het tegendeel is waar, het moest gaan om een witte vlag in plaats van de rode vlag. Een menselijke fout. Het kost Stokkink flink wat plaatsen in de bewuste derde manche.

Na de derde manche haalt Stokkink verhaal bij de wedstrijdleider en de sportcommissarissen. Hij dient een protest in en aan de hand van videobeelden wordt besloten dat de derde manche opnieuw gereden moet worden. Dit tot ongenoegen van diverse andere rijders. Als de eerste twee finales van de andere klassen gereden zijn, moeten de coureurs in de keverklasse nogmaals aantreden voor de derde manche.

Stokkink rijdt zich naar voren en stelt met een omweg alsnog een finaleplaats veilig. In die finale gaat de overwinning naar Marco Raben voor Frits de Haan en Willem Snijder. Stokkink wordt vierde en stelt daarmee zijn vijfde kampioenschap veilig.