Toldijk sluit Cross 2020 af en hoopt op FIA EK in 2021

In het weekend waar oorspronkelijk de finale van het NK Autocross zou plaats vinden van 2020 vond nu het slotakkoord plaats van Cross 2020. Dat allemaal in het Gelderse Toldijk onder de vlag van LAT’77. Met tientallen vrijwilligers werd de mogelijkheid geboden om toch nog een weekend te kunnen knallen op landelijk niveau, misschien wel op Europees niveau. Het was een testcase van het Loenense Autocross Team om in 2021 het EK Autocross naar Nederland te halen.

Met een zeer enthousiasme werden de plannen eind 2019 gepresenteerd omtrent de baan lay-out voor de toekomstige EK in 2021 en dus ook voor het test-event van dit jaar. Met een heuze kombocht, een terugdraai tussen de bomen door en een springbult op de finishlijn. Door allerlei factoren was het niet mogelijk om dat laatste te realiseren op de finishlijn, maar een bocht eerder lag er wel degelijk een jump. Ook de klei voor de kombocht was aanwezig maar nog niet aangebracht. De baan was een verademing ten opzichte van een standaard rondje om de kerk, zeker voor de coureurs die wel wat meer wilden. Toch oordeelden de wedstrijdleiding en organisatie wel dat het voor de pers te gevaarlijk was om vanaf het middenterrein te werken en moesten ook wij achter de hekken blijven. Dan hadden we los van de veiligheid ook nog te maken met de coronamaatregelen, natuurlijk. Anderhalve meter afstand onderling was een verplichting. Mede door dat niet altijd werd gehanteerd moesten er na een flinke waarschuwing op zaterdag de wedstrijd op zondag onderbroken worden. Dit weekend, maar ook in Pieterzijl en Nuland waren voorbeelden hoe we wellicht (begin) volgend jaar te werk moeten gaan. Mocht je een vraag hebben aan de wedstrijdleiding, dan was een mondkapje verplicht. Jelle Bogemans kwam voor het eerst aan de start met de A&P juniorbuggy in klasse zes. Waar hij vorig jaar nog met een PML aan de start stond, maakte de jonge Belg aardig wat meters en kwam hij op zondag als eerste aan de finish. Peter Versluis maakte in Toldijk zijn eerste wedstrijdmeters in de nieuw ontworpen buggy uit de stal van Pitstop Racing. Bij een nieuwe wagen horen uiteraard nog wat kinderziektes, we zagen Versluis mede door een touché niet terug in de grote finale van de zondag.

Keverklasse coureur Eelco Kruis zet de lijn waar hij een jaar geleden mee stopte tijdens de Cross 2020 ‘gewoon’ door. De Fries wist in de Klasse 5, de keverklasse, de zondag finale te winnen en was net als in Pieterzijl onder andere Marco Raben, Niels Smal en in de nieuwe auto rijdende Rik Pasman te snel af

Lucas Konings was een week lang in de wolken na zijn winst in Klasse 7 in Pieterzijl en leek ook in Toldijk lang op weg naar een mooi podiumplek, hoewel het in de één van de series bijna mis ging voor hem maar hij wist hem op de baan te houden. Uiteindelijk waren het versnellingsbakproblemen die roet in het eten gooiden. Ondanks dat haalde hij wel de tweede plek in de finale van zaterdag.

In Klasse 10, de superklasse, veel geweld aan de start met de gevestigde orde maar ook zeker met de nieuwe talenten die de klasse rijk is. Onder andere de Duitse EK rijder Michael Buddelmeyer, Jordi Veldhuizen , Gijs Kovac, Mike Bartelen en John Verberk.Maar de kanonnen moesten het zowel zaterdag als in de zondag finale afleggen tegen de twee liter mannen Dave Tijdink en Bastiaan Hoogeboom. Ondanks deze close finish in de één van de omlopen voorafgaand de finales.

Na de eerste twee bochten kwam er in Toldijk ineens een bocht naar rechts. Na deze terugdraai kwam het springbultje om vervolgens met een draai naar links zo naar de finishlijn te gaan.

Soms was het zicht slecht, voor zowel rijder, publiek als pers om van de mooiste momenten te genieten. Gelukkig was er dan ook een livestream met beeld en geluid van Bart Demkes om dan alles nog eens rustig terug te kijken en te beleven. Sven Prinsen moest ook nog wennen nadat hij weinig had gereden de afgelopen twee jaar en verklaarde aan DeCrozz.nl dat hij pas in de finale weer lekker op zijn gemak in de auto zat.

Éénvoudig Nederlands Kampioen Freek Gussinklo heeft na dit weekend in Toldijk zijn cross carrière beëindigd. Waar hij de laatste seizoenen uitkwam in de superklasse en daarvoor jarenlang bij de twee liters, is het nu mooi geweest. Gussinklo kon de afgelopen twee crossen nog met zijn team genieten van het rijden op de baan maar zal vanaf nu vanaf de zijlijn kijken hoe onder andere zijn schoonzoons het er vanaf brengen.

Een delegatie van de FIA kwamen op de zaterdag kijken naar wat er op en rondom de baan in Toldijk zich afspeelde. Om een Europese wedstrijd naar Nederland te halen waren ze wel benieuwd hoe het hier aan toeging. Met de ervaringen die zij hebben met onder andere vaste banen in Europa en met slechts tien deelnemers maximaal in de baan, waren ze daarover onder de indruk en moest dat dan ook allemaal vastgelegd worden. Maar als het EK er komt in Nederland, is nog niet bekend.