Trowback Thursday: Twee eerdere belangrijke wedstrijden in Gersloot

Het NK Autocross is in het verleden tweemaal neergestreken in het Friese Gersloot. In 2017 was Gersloot het decor van de tweede ronde in het NK, vorig jaar was het de kleinere variant. Toen werd er een selectiewedstrijd verreden. Wij blikken op de twee wedstrijden terug.Marc Jacobs, de nummer vier van afgelopen jaar, was in 2017 de gevierde man in de sprintklasse 2000. Hij troefde onder andere Huub Jansen en Bastiaan Hoogeboom met gemak af en nam de maximale 37 punten mee naar huis. Tijdens de clubcross van de DAC afgelopen jaar was hij ook de man die als eerste werd afgevlagd. Hij was er toch, omdat zijn vriendin Rebbeca Burger selectiewedstrijd moest rijden.  Kevin van Beek was vorig jaar in Gersloot aanwezig om testmeters te maken voor het kampioenschap in het zand, Van Beek won in de standaardklasse deze regiocross.

Ontzettend teleurgesteld was Peter Versluis na afloop van de superklasse finale in 2017. Na een hele sterke herstart van Versluis wist hij Jeremy Nap te verslaan. Maar werd door de wedstrijdleiding teruggefloten, hij maakte bij de eerste start een flater en was te vroeg weg. Versluis moest het doen met de elfde plek en Nap werd uiteindelijk eerste in Gersloot. Een RangPang podium in de Divisie V klasse in 2017. Tijdens de tweede wedstrijd van Gerard de Jong in de Alfa was hij, tot ieders verrassing, de snelste in het zand. Daarachter zat het complete GP Racing Team met Wouter Terberg en Pascal Sangers.

In de keverklasse hebben we meerdere kapers op de kust gehad voor de eindoverwinning. Daarbij hoorden ook onder anderen Jasper Pouw en Twan Scheel, tegenwoordig van het Oliehandel.nl-team. Kunnen zij komende zaterdag voor een verrassing zorgen? Tijdens het NK in 2017 in de toerwagenklasse was het Sander Borgonje die zijn Audi flink de sporen gaf. Hij was snel in de finale, maar hoorde Ton van Leeuwen snel dichterbij komen. Na een spannende slotfase hield Borgonje  de leidende positie vast. Het wordt zaterdag wellicht een lange dag door het baanonderhoud, de ovaal van Gersloot heeft gewoon veel onderhoud nodig om het voor iedereen zo eerlijk mogelijk te maken. In 2017 probeerden diverse coureurs zich te verstoppen, onder andere Sander Stevens.In 2017 waren de PML’s oppermachtig tijdens de finale van de Sprintklasse 1600. Rens van der Haas, legde daar de basis voor zijn vierde kampioenschap. Achter hem op het podium eindigde twee andere PML-rijders op dat moment, Mark van Lierop en Danny Lauf

De zware baan maakte het voor junioren niet bepaald gemakkelijk. Er werd gestuiterd en de omstandigheden zorgden er bovendien voor dat de junioren het uiterste van de auto moesten vragen. De winnaar van de finale, Luc van Wijlen (508), kwam met een extreem warme motor aan de finish, maar pakte zodoende wel de meeste punten.