Uitslag NK Rosmalen geschrapt, Boon definitief kampioen Juniorklasse

Roy Boon is definitief Nederlands kampioen in de Juniorklasse. Dat heeft de SONAK dinsdag aan de deelnemers laten weten. De beslissing komt na de aangespannen beroepszaak die eerder deze maand door het College van Beroep voor de Autosport behandeld is inzake de verreden wedstrijd in Rosmalen.

Aanvankelijk was besloten om alleen de betreffende manche van de wedstrijddag in Rosmalen niet mee te tellen, maar daarop heeft de betreffende deelnemer (Tijs Kovac, Juniorklasse #521) beroep aangetekend tegen het besluit van de CAR. De zaak is op 2 oktober jl. opnieuw behandeld en na die zitting is men tot de conclusie gekomen dat de wedstrijd inderdaad niet meegeteld had mogen worden.

In de uitspraak van het CAR stond geschreven: “Verklaart het Nederlands Kampioenschap Autocross 2018 (Juniorklasse) d.d 7 juli 2018 ongeldig, met bepaling dat de daarbij behaalde punten buiten beschouwing worden gelaten door het betreffende kampioenschap.” In een korte verklaring gericht aan de deelnemers hebben de SONAK en KNAF laten weten “onaangenaam verrast te zijn met de beslissing aangezien dit betekent dat de uitslag van het NK Rosmalen niet meegeteld mag worden voor de eindstand van het Nederlands kampioenschap”.

DeCrozz.nl vroeg tevens een verklaring aan de familie Kovac, zij lieten weten: “Het is betreurenswaardig dat je twee keer in het gelijk gesteld moet worden voordat er een definitieve uitslag komt. De eerste uitspraak was al ruim voor Halle bekend. Het toepassen van het regelement was genoeg geweest. De bekers hadden uitgereikt kunnen worden en de kampioen gehuldigd. We verheugen ons op een sportief 2019.”

Het al dan niet meetellen van de uitslag had voor Nederlands kampioen Roy Boon geen gevolgen. Hij was in beide gevallen (met of zonder uitslag in Rosmalen) al kampioen geworden. Voor Lars van Kuringe zijn de gevolgen groter, hij is niet alleen zijn zege in Rosmalen kwijtgeraakt maar is ook naar de derde plaats verwezen in het kampioenschap. Mike Uenk is als gevolg van de wedstrijd gepromoveerd naar de tweede plaats in het kampioenschap.

De uitspraken van het College Autosport Rechtspraak rond de NK’s in de Juniorklasse zijn hier te vinden.