Corona-update 19 april: EK in Nova Paka gaat niet door

Het coronavirus heeft de wereld in haar greep en dit heeft ook invloed op de autocrosswereld. Om de berichtgeving overzichtelijk te houden zijn we een verzamelartikel gestart waarin we alle ontwikkelingen op een rij zetten.

19 april: EK-wedstrijd in Nova Paka gaat niet door

Inmiddels zijn de eerste vijf wedstrijden van het EK Autocross afgelast. Het betekent dat ook de wedstrijd op het legendarische Nova Paka, normaal gesproken het hoogtepunt van het seizoen, niet door kan gaan. Aankomende dinsdag komt er waarschijnlijk meer duidelijkheid over wat er de komende maanden in Nederland gaat gebeuren.

9 april: Start EK autocross pas eind juni gepland

De FIA maakt in een kort bericht bekend dat de eerste drie Europese autocross wedstrijden niet door zullen gaan. Eerder maakte de Duitse organisatie zelf al bekend niet de openingswedstrijd te kunnen verzorgen in verband met de corona maatregelen. Nu zijn ook de wedstrijden in Musa en van Vilkyciai afgelast voor dit moment. Zoals het nu lijkt klinkt er in het laatste weekend van juni het startschot van het Europees Kampioenschap in het Duitse Cunewalde op 27 & 28 juni.

30 maart: Seelow zet streep door eerste EK-wedstrijd van 2020

De openingswedstrijd van het FIA EK Autocross in Seelow gaat niet door op 16 en 17 mei. Dat heeft de lokale organisator maandag bekendgemaakt. De wedstrijd wordt niet op een later tijdstip ingehaald.

24 maart: SONAK onderzoekt mogelijkheden voor reservedatum Keijenborg

De openingswedstrijd van het NK Autocross in Keijenborg is officieel afgelast. Dat heeft de SONAK dinsdagmiddag bevestigd. Er wordt gekeken of het gebruik kan maken van de reservedatum op 29 augustus.

23 maart: Nieuwe maatregelen klap voor autocrossorganisaties

Met de aankondiging van de nieuwe maatregelen staat er weer een heel aantal autocrosswedstrijden op de tocht. Er kan definitief een streep door de selectiewedstrijden voor het NK Autocross, al presenteerde men daar eerder een alternatief plan voor. De eerste NK-wedstrijd in Keijenborg (9 mei) en de Autocross Masters in Pieterzijl (22/23 mei) gaan ook niet door, hoewel dit formeel nog niet bevestigd is door de beide organisaties. Eerder werd de AM-opener in Gleidorf (Duitsland) al afgelast. Mogelijk worden deze wedstrijden later dit jaar alsnog ingehaald.

19 maart: ACC Geffen moet streep door Baarle Nassau en Kalkar zetten

Nadat Maurik al werd afgelast bij de Brabantse club maakt de club ook bekend dat de wedstrijd op tweede paasdag in Baarle Nassau niet door te laten gaan. Ook het uitstapje naar het Duitse Kalkar wordt geannuleerd. De club kijkt naar de mogelijkheden om eventueel later dit jaar de wedstrijden in te halen.

18 maart: NK-selectiewedstrijd in Lochem uitgesteld

De eerste selectiewedstrijd voor het Eurol NK Autocross is uitgesteld. Men houdt er rekening mee dat er helemaal geen selectiewedstrijden komen, daarvoor is een alternatief plan opgesteld.

18 maart: Autocross in Hijken van 19 april afgelast

Helaas moeten wij autocross Hijken van 19 april aflassen.” Met deze mededeling op Facebook pagina van de organisatie werd duidelijk dat ook in de nog niet aangekondigde data (tot en met 6 april a.s. respectievelijk) crossen worden geannuleerd.

16 maart: Autocross in Overloon van 12 april afgelast

De verlengde maatregelen hebben ook invloed op de derde wedstrijd van ASUZ. De wedstrijd van 12 april in Overloon is afgelast.

15 maart: Corona-maatregelen verlengd, Blauwhuis afgelast

Omdat de maatregelen om het coronavirus te bestrijden zijn verlengd tot en met 6 april, heeft de Friese Autocross Club besloten de wedstrijd op Blauwhuis (5 april) te annuleren. DeCrozz.nl heeft navraag gedaan bij de SONAK, maar daar heeft men nog geen besluit genomen over de selectiewedstrijden die op diezelfde dag in Lochem verreden moeten worden.

14 maart: Seizoensopener Autocross Masters afgelast

Inmiddels heeft Duitsland ook maatregelen getroffen en daardoor is de eerste Autocross Masters van 2020, in Gleidorf geannuleerd. Een flinke domper voor de club die hun 40 jarige jubileum wilde vieren met een internationale autocrosswedstrijd. Dat betekend dat Pieterzijl op vrijdag 22 en zaterdag 23 mei voorlopig de start zal zijn van het Masters seizoen.

13 maart: Nog geen duidelijkheid over Selectiewedstrijden NK Autocross
In een korte reactie van de SONAK die vrijdag is verstuurd naar alle geregistreerde deelnemers voor komend NK seizoen. Dat alle maatregelen van de overheid ook de aandacht heeft binnen de SONAK. Veel vragen komen er binnen over de geplande selectiewedstrijden begin april in Lochem en in Aalten.  “Een en ander is afhankelijk of de maatregelen die tot 31 maart 2020 gelden daarna worden opgeheven, laten we hopen van wel.” stond er in de mail die rond is gestuurd. We zullen geduldig moeten afwachten wanneer de start van het autocross seizoen 2020 daadwerkelijk zal zijn.

Afgelaste autocrossen door de corona-maatregelen:

UPDATE – alle evenementen zijn tot 01 juni verboden aldus de nieuwe voorschriften van de regering bekend gemaakt op maandag 23 maart j.l. Deze lijst wordt niet meer aangevuld met de diverse wedstrijden worden geannuleerd.

14 maart – Speedway Emmen
22 maart – Autocross Horst (ACC De Paradijsracers)
29 maart – Autocross Maurik (ACC Geffen) – wordt ingehaald op 2 mei 2020
29 maart – Autocross Langeveen (SAL Langeveen)
29 maart – Autocross Avereerst (Drentse Autocross Club)
29 maart – Autocross Veulen (ASUZ)
5 april – Autocross Blauwhuis (FAC)
12 april – Autocross Overloon (ASUZ)
13 april – Autocross Baarle Nassau (ACC Geffen)
19 april – Hijken (AutoSportNoord)
25 & 26 april – Autocross Masters Gleidorf (D)
30 & 31 mei – Autocross Kalkar (ACC Geffen)

Geen autocross, maar toch: ook de ovalraces in Lelystad (15 maart) en Ter Apel (22 maart) zijn afgelast. Dat geldt ook voor de trainingsdagen op beide circuits.