Van der Putten wint Europese titel in Maggiora

Bart van der Putten is zondag in het Italiaanse Maggiora voor het eerst in zijn carrière Europees kampioen geworden. De coureur bleef concurrent Jakub Novotny voor in de finale en bekroonde zijn toch al succesvolle seizoen met nog een overwinning.

Van der Putten werkte tijdens de slotwedstrijd van het FIA EK Autocross in Maggiora een dominante wedstrijd af. De coureur wist alle drie de manches op zijn naam te schrijven en boog zijn minimale achterstand in het kampioenschap daarmee om naar een voorsprong op rivaal Novotny.

In de finale pakte Van der Putten de kopstart en reed hij al in de eerste ronde weg van de achtervolgers Javier Bracho uit Spanje en Jakub Novotny uit Tsjechië. Hij nam direct een aantal wagenlengtes voorsprong en controleerde de race vanaf dat moment. Novotny slaagde er nog in Bracho te verschalken, maar ook de tweede plaats was niet genoeg voor de Tsjechische rijder om de titel te pakken.

Van der Putten bereikte de finale met een voorsprong van ruim vier seconden en pakte zijn vijfde dagzege van het seizoen. Eerder zegevierde hij al in Bauska, Vilkyciai, Cunewalde en Prerov, in Maggiora klonk het Wilhelmus voor de vijfde keer.

Van der Putten voegt zich met zijn Europese titel in een bijzonder gezelschap van vier Nederlandse coureurs die eerder een Europese titel wisten te winnen. Glenn van Rosmalen was in 2009 de laatste in de Super Buggy’s, daarvoor werd Chris Waldschmidt het in 2004 in de Buggy 1600. Frits Duizendstra won de Europese drie keer in 1997, 1998 en 2003. Johnny Hakvoort was in 1987 de eerste Europese kampioen in de Super Buggy.

Styn Jaspers en Tijs Kovac stonden ook in de finale in Maggiora, zij eindigden op de vijfde en zevende plaats.