Verhoudingen staan op scherp na voorlaatste dag van NK Autocross

Na een intense wedstrijddag in Rosmalen staan de verhoudingen op scherp voor de finale van het Eurol NK Autocross 2021. DeCrozz.nl blikt terug op de vierde ronde van het kampioenschap.

Een paar kleine regenbuitjes mochten de pret zaterdag in Rosmalen niet drukken. Ook in de nachtelijke uren was er nog wat neerslag gekomen waardoor de baan aanvankelijk niet in de allerbeste staat was. Uiteindelijk kwam de baan naar de organisatie en rijders toe en werd deze gedurende de dag steeds beter. Het leverde een aantal schitterende finales op waarmee de scenario’s voor de finaledag al mooi ingekleurd zijn.

In de eerste finale van de dag, de Sprint 1600, kwamen de beide titelkandidaten Maarten de Weerd en Michel Schoenmakers elkaar tegen. De Weerd maakte in de manches soms een nerveuze indruk, maar kwam keer op keer toch met een goed resultaat uit de voorrondes. Hij plaatste zich zodoende als tweede voor de finale waarin hij direct de kopstart pakte. Schoenmakers moest duidelijk even op gang komen, maar eenmaal het tempo begonnen kregen de toeschouwers een heerlijk titanenduel. Schoenmakers prikte een paar keer en wist De Weerd uiteindelijk te verschalken. De sterk presterende Danny van de Berg kreeg daardoor de aansluiting en deed mee om het podium. Dat kwam hem duur te staan toen De Weerd en Van de Berg twee touchés hadden waarbij Van de Berg uiteindelijk aardig hard over de kop sloeg. De jongeling bleef achter in zijn auto terwijl de rode lichtsignalen getoond werden. Schoenmakers werd tot winnaar uitgeroepen voor De Weerd, die zodoende de schade beperkt hield. De derde man in de finale was Erik Pijnenburg, die het schouwspel van een afstandje kon volgen. Hij werd derde en sloeg zo een mooie dag in het klassement. Van de Berg werd als veroorzaker van de rode vlag terugverwezen naar de twaalfde plaats.

De eindstrijd in de Divisie V was al even interessant, al was de winnaar vrij rap gekend. Kevin van Beek maakte een uitstekende start en was vlotjes weg. Daarachter werd gevochten om de tweede plaats tussen Peter Haagsma en Bram Kemna. De twee waren aardig aan elkaar gewaagd en raakten elkaar ook daadwerkelijk een paar keer. Uiteindelijk besliste Haagsma het duel in zijn voordeel terwijl Kemna in de laatste ronde over de kop sloeg en daarmee in de achterhoede eindigde. Na Haagsma werd Kevin Uenk derde, hij deed daarmee weer een uitstekende zaak voor het kampioenschap. Falco en Marco van der Vegt kunnen een Nederlandse titel bijna wel vergeten. De Renault-equipe viel zaterdag uit in de derde manche en kwamen in de finales niet in actie. Ook bij Jacco van der Wal speelde zich een klein drama af. Hij zat er redelijk bij, maar viel bij de herstart aan het begin van de race stil en moest daardoor vanaf de zijlijn toekijken hoe de concurrenten belangrijke punten pakten.

Thriller in Sprint 2000

De finale van de dag was toch wel die in de Sprint 2000. Marc Jacobs kwam ontzettend goed uit de startblokken en lag aan de leiding, maar een crash van Jan Hendriks zorgde voor een vroege code rood. Na die herstart ging Jacobs weer aan de leiding, maar deze keer zette Mervin Klaassen de druk flink op de ketel. Uiteindelijk werd die druk in de laatste ronde iets te veel toen Klaassen aan de binnenkant kwam bij de voorlaatste bocht. De Zeeuw gebruikte het volle vermogen en kwam als eerste aan de finish. Het verschil met Jacobs was echter minimaal, de coureur uit Nieuw-Amsterdam eindigde op anderhalve tiende. Siebe Leeuw werd derde na een sterk optreden voor de terugkerende Jacob Heeres. Met de F&S-wagen was de Friese coureur toch alweer behoorlijk rap. In het kampioenschap deed Jan Maarten Schuurman de minst goede zaken. Hij werd als elfde geklasseerd nadat hij te vroeg weg was bij de herstart.

In de Juniorklasse is het zondag ongemeen spannend en dat had alles te maken met de overwinning van Thijs van Bladel. De coureur van ACC Geffen wist op eigen grond te winnen en kwam daarmee op gelijke hoogte met Mike Uenk, die niet helemaal de snelheid had om voorin mee te draaien. Van Bladel was daarentegen sterk op het moment dat het nodig was. De coureur pakte de overwinning voor Dave van Vugt, die overigens verklaarde dat er nog veel meer in had gezeten. Tom Littel eindigde als derde voor Uenk. Lisanne van de Krol kende een mindere dag in Rosmalen. Zij werd negende en staat in het klassement nu op behoorlijke achterstand.

In de keverklasse was Ivo Galekop de grote afwezige vanwege zijn aanstaand vaderschap. Rond de finales werd duidelijk dat Galekop en zijn vrouw Simone ouders zijn geworden van een zoon. Vijftien coureurs kwamen aan de start in de finale van de Keverklasse en dat werd een zakelijke rit voor Niels Smal. De Noord-Hollander maakt al het hele jaar een goede indruk en wist dat zaterdag nogmaals te benadrukken. Smal eindigde bijna zes seconden voor Jens van Mol, die zijn eerste NK-podium haalde. Eelco Kruis eindigde op de derde stek en heeft in het kampioenschap nog altijd de beste papieren. Ed Goetschalckx en Patrick de Haan maakten de top-vijf enigszins verrassend compleet.

De enigszins merkwaardige scheiding tussen de 4×4’s en de achterwielaandrijvers in de Juniorbuggy’s werd zaterdag vrij duidelijk. Zeker toen het een paar keer wat natter was op de baan, waren de coureurs met een 4×4 in het voordeel. Tijs Kovac benutte dat voordeel, toen de baan overigens droog was, in de finale ook. Hij vertrok als een speer en ging van start tot finish aan de leiding. Teun van Asten maakte daarachter ook een goede indruk, hij eindigde op de tweede plaats. Daan Postma was in de manches heel sterk en de snelste van de achterwielaandrijvers. Hij werd derde voor titelkandidaten Tim Schuurman en Dani van Vugt. Van Vugt heeft voor de titel nog altijd de beste papieren.

Debutant kleurt de wedstrijd bij Toerwagens

In de Toerwagenklasse schreef een debutant de finale op zijn naam. Tom van den Heuvel, de oud-vrije standaard-coureur, kwam voor het eerst op NK-niveau met de Honda CRX in actie en deed dat met groot succes. Hij won de eerste twee manches, werd derde in de laatste omloop en kwam in de finale goed uit de verf. Hij rekende af met Andre de Bruyn, die daarmee nog een aardige zaak deed voor zijn kampioenschap. Twee weken na de teleurstelling van Gersloot was Marco Tuchter deze keer wel sterk. Hij werd derde voor Cyril Poen en Bert-Jan Hoepel. In de titelstrijd was het rekenen geblazen en kenden eigenlijk alle titelkandidaten wel wat tegenslag. Robbert Beelen kwam uiteindelijk als beste uit de bus. Hij reed ondanks een lekke band naar de zesde plaats en is de nieuwe klassementsleider voor de laatste dag. Dat had er alles mee te maken dat Mariska Verhees en Gijs van Hees in de finale zo hun problemen kenden. Verhees werd dertiende, Van Hees kwam als veertiende aan de streep.

Ook in de Superklasse was een Kovac de grote man. Gijs Kovac deze keer. In de spannende finale rekende hij af met John Verberk. De routinier was sterk gestart, maar zakte gedurende finale een beetje weg. Kovac zag zijn kans en pakte de man uit Baarle-Nassau. Uiteindelijk kwam ook die andere jongeling, Ricardo Otto, nog langszij. Op drie seconden werd de oud-kampioen in de Juniorbuggy’s tweede. Verberk eindigde als derde. Bart van der Putten kwam met een licht aangepaste wagen aan de start en werd vierde. Hij moest het naar eigen zeggen vooral afleggen bij de starts waar hij “een beetje vermogen tekortkomt” met zijn lichte Buggy 1600-wagen. In het kampioenschap deed Kovac overigens ook goede zaken, al was dat deels te danken aan het feit dat René van der Coelen na een goede start wat wegzakte. Hij kwam als zevende aan de finish.

Zondag gaat om 9.00 uur de finaledag van het Eurol NK Autocross van start. DeCrozz.nl doet dan opnieuw live verslag middels het liveblog op de site.

De tussenstand in het Eurol NK Autocross 2021 is vanaf nu te vinden in de webapp van DeCrozz.nl.