Voorbeschouwing NK 4-5: De beslissing valt in Rosmalen


Het zware zand van Gersloot is verleden tijd en dat betekent dat we ons dit weekend opmaken voor de grote finale van het Eurol NK Autocross 2021. Dat doen we met twee wedstrijden op zaterdag en zondag waarin eigenlijk alle kampioenschappen nog volledig openliggen. Een voorbeschouwing op de actie in Rosmalen.

Na drie van de vijf wedstrijden is nog niets beslist in het NK Autocross en dat betekent dat er dit weekend veel op het spel staat. Het echte rekenen begint pas zaterdag na afloop van de vierde NK-wedstrijddag. Dan zullen ook enkele coureurs al uitgeschakeld zijn, maar dat zorgt ervoor dat de belangen misschien wel groter dan ooit zijn.

In de Superklasse gaat René van der Coelen aan de leiding voor Gijs Kovac. Beide heren sloegen vorig weekend de EK in Nova Paka over om optimaal voorbereid aan de start te komen. Ook Johan de Jong en Chris Wagenaar maken daar nog kans op de Nederlandse titel, de anderen zullen een klein mirakel nodig hebben om nog in aanmerking te komen.

Na zijn overwinning in Gersloot gaat Huub Jansen aan de leiding in de Sprintklasse 2000. Jansen heeft een kleine marge op de equipe Marc Jacobs/André Vrieze. Jacobs zal de races dit weekend weer voor zijn rekening nemen, maar op de klei komen er toch andere coureurs in beeld. Wat te denken van Jan Maarten Schuurman, Mervin Klaassen, Moos Kroon en Edwin Tolkamp. Het startveld in Sprint 2000 laat te wensen over dit jaar, maar de titelstrijd kan zeer interessant worden.

Dani van Vugt is in de Juniorbuggy’s een van de weinige coureurs die op zaterdag al kampioen kan worden, maar dan is hij wel afhankelijk van wat zijn tegenstanders doen. Om daar achter te komen moeten de prestaties van Tim Schuurman en de equipe Van Rijt met belangstelling gevolgd worden.

In de Sprint 1600 is de strijd al even interessant. Daar gaat Maarten de Weerd aan kop. De man uit Oldebroek heeft in 2021 echt een stap gemaakt en kan met vertrouwen naar de Brabantse klei afreizen. Hij moet in die klasse afrekenen met Richard Huisman en Michel Schoenmakers, twee coureurs die zich dit jaar goed hebben laten zien. Ook Erik Pijnenburg en Danny Lauf maken nog kans, maar zij hebben hun schrapresultaat voor dit seizoen eigenlijk al gehad.

Gaat het in de Keverklasse eindelijk lukken voor Eelco Kruis? Met twee overwinningen staat de Friese coureur er goed voor, maar hij heeft zijn schrapresultaat ook al. Niels Smal staat op de tweede plaats en heeft drie top-vier klasseringen verzameld. Peter Timmermans en Ivo Galekop sluiten ook aan, maar zij hebben al wel een minder resultaat achter hun naam.

In de Juniorklasse is Mike Uenk de te kloppen man. Hij scoorde in het eerste weekend twee overwinningen en werd vijfde in Gersloot. Daarmee steekt hij met kop en schouders boven de rest uit, al is het nog geen gelopen koers. Thijs van Bladel en Lisanne van de Krol maken zeker nog kans.

Mariska Verhees gaat naar Rosmalen met de beste papieren. Ze won dit jaar nog geen wedstrijd, maar stond al wel twee keer tweede en verzamelde daarnaast een mooie dosis bonuspunten. Verhees heeft in het gewogen klassement zeven punten voorsprong op Robbert Beelen, die zijn Audi nog eenmaal de sporen wil geven. Ook Gijs van Hees maakt zeker nog kans, hij heeft al wel een minder resultaat achter zijn naam.

Tot slot de Divisie V waar Kevin van Beek in Gersloot flink uithaalde. Hij heeft daardoor weer aansluiting in het klassement, maar er moet nog wel wat gebeuren wil hij komend weekend kans maken op de Nederlandse titel. De equipe Jacco en Wichard van der Wal gaat nog steeds aan de leiding nadat er op het zand van Gersloot aardig gescoord werd. De voornaamste bedreiging komt van Kevin Uenk, die een bijzonder sterk kampioenschap afwerkt.

Handige links:

Startvolgorde NK Autocross ronde 4/5:

Bart Demkes zal weer aanwezig zijn met een livestream die op YouTube te zien is. DeCrozz.nl doet zoals gewoonlijk een liveblog met de laatste ontwikkelingen.