Voorbeschouwing: NK Autocross begint met unieke dubbel in Toldijk

Maar liefst 686 dagen na Albergen, de laatste ronde van het Eurol NK Autocross 2019, staat er weer een NK voor de deur. En de terugkeer van het NK Autocross is tamelijk uniek: Nooit eerder werden twee wedstrijden op dezelfde baan in hetzelfde weekend gehouden. De organisatie omschrijft het derhalve als een marathon, waarbij vergeten wordt dat er na de opening in Toldijk nog drie NK-wedstrijden gehouden worden. DeCrozz.nl blikt vooruit.

Er is de afgelopen maanden veel werk verzet op het crossterrein van Toldijk aan de Wolfsstraat. Dat werk had allemaal moeten leiden tot een EK-wedstrijd, maar dat kon vanwege de coronacrisis niet doorgaan. Het vizier wat betreft de EK-wedstrijd is nu gericht op 2022, maar de organisatie kon wel een belangrijke rol spelen in Autocross Masters en het NK Autocross. Vooral die laatste organisatie had moeite met het vinden van organisaties, twee wedstrijden op Toldijk was daardoor een realistische optie. Hoewel het onder coureurs geen populaire keuze is, was het voor de SONAK de enige manier om in korte tijd tot een volwaardig kampioenschap te komen. Na Toldijk worden in september ook nog twee wedstrijden gehouden in Rosmalen.

Het deelnemersveld is een stuk kleiner dan we de afgelopen jaren gewend waren in het NK Autocross. Begin deze maand werd een startlijst vrijgegeven met zo’n 170 deelnemers, maar de inschrijfperiode werd langer opengehouden. Het betekent dat we op dit moment nog niet precies weten hoeveel deelnemers er zaterdag starten. In de Sprintklasse 2000 viel de inschrijving dusdanig tegen dat enkele coureurs een lobby gestart zijn om de klasse maar helemaal uit het programma te halen, zo heeft DeCrozz.nl vernomen. Dit heeft overigens geen succes gehad, met de Sprintklasse 2000 aan de start staan er dit weekend gewoon acht klassen op het startveld.

Slechts vier kampioenen gaan hun titel dit seizoen verdedigen. Huub Jansen begint als regerend kampioen in Sprint 2000, Michel Schoenmakers doet dat in de Sprint 1600, Ivo Galekop gaat in de keverklasse voor een nieuwe titel en Kevin van Beek is weer aanwezig in Divisie V. Het betekent dat we in vier klassen een nieuwe kampioen krijgen, waaronder de Toerwagen- en Superklasse.

Relevante informatie voor het NK Autocross in Toldijk

Zoals bekend wordt er geen publiek toegelaten bij de NK-wedstrijden in Toldijk. Beide wedstrijden beginnen om 9.00 uur.

Wat is de startvolgorde in Toldijk?

Voor de eerste twee NK-wedstrijden van dit seizoen wordt verschillende startvolgordes aangehouden. In onderstaand schema hebben we de startvolgorde voor beide dagen op een rij gezet.

Zaterdag Zondag
Juniorklasse Juniorbuggy
Juniorbuggy Keverklasse
Keverklasse Sprintklasse 1600
Sprintklasse 1600 Divisie V
Divisie V Sprintklasse 2000
Sprintklasse 2000 Juniorklasse
Toerwagenklasse Toerwagenklasse
Superklasse Superklasse

Hoe volg ik de NK-wedstrijden in Toldijk?

Zoals gewoonlijk heeft DeCrozz.nl weer een uitgebreid liveblog waarin de ontwikkelingen van minuut tot minuut gebracht worden. Ook zal Bart Demkes weer aanwezig zijn met een livestream, deze is via zijn YouTube-kanaal te zien. Wij zullen – indien mogelijk – ook een embed plaatsen van de livestream. Uitslagen, klassementen en startopstellingen zijn te vinden via de KNAF-app.

Podcast: De uitgebreide NK-voorbeschouwing van De Kopstart