Voorbeschouwing NK Autocross: Sprintklasse 2000

Het is de week van het Eurol/Veka NK Autocross. Zaterdag 28 mei start het prestigieuze kampioenschap op de zandbaan van Albergen. In zeven klassen begint dan de strijd om de hoogste trede en startnummer 1. In aanloop naar die eerste wedstrijd elke dag een voorbeschouwing van een klasse, de grootste kanshebbers krijgen sterren. Vandaag de Sprintklasse 2000.

In die klasse zullen alle ogen gericht zijn op Jacob Heeres. De man uit Hindeloopen won de afgelopen twee jaar het kampioenschap na zijn overstap uit de keverklasse en is op zoek naar meer. Haalde Heeres afgelopen jaar zijn motivatie uit het halen van overwinningen, komend seizoen zal hij in de dubbele cijfers willen eindigen.

2014 was Heeres’ debuutjaar in de populaire sprintklasse en wist hij het kampioenschap binnen te slepen, echter zonder overwinningen in finales. Constant rijden is een grote kracht van Heeres. Pas in 2015 kwamen de overwinningen, onder andere in Pieterzijl, Holterhoek en Haarle sloeg de Fries toe. Waar anderen fouten maakten, pakte Heeres de punten.

Het zou zomaar kunnen dat ook dit jaar weer de tweestrijd met Chris Wagenaar ontstaat. Wagenaar was de afgelopen twee jaar bij vlagen erg snel maar maakte ook nog wel eens een foutje. In 2016 zal de motivatie van Wagenaar nog groter zijn dan  voorgaande jaren, hij is een van de grote kandidaten voor de titel. Wagenaar pakte de twee andere overwinningen in Zuidwolde en Haarle.

Een brede groep outsiders

Wie zijn andere kandidaten voor de titel? Huub Jansen hoort dan zeker genoemd te worden. De Brabander heeft in de afgelopen tijd met grote regelmaat zijn snelheid laten zien en maakt als hij constant is zeker kans op een podiumplaats, of mooier. Wie ook niet afgeschreven mag worden zijn Pieter Mennen en Ronald Akkermans. De beide ervaren coureurs zijn in het verleden kampioen geweest en hebben nog steeds de aansluiting met de top. Of ze op het niveau van Heeres dan wel Wagenaar zitten is moeilijk te zeggen. Een outsider voor de titel is Rene van der Coelen die begin dit seizoen zijn snelheid al goed laat zien, dat geldt ook voor Moos Kroon en Marc Jacobs.

Mervin Klaassen is nog zo’n coureur die wel eens kan verrassen. Klaassen heeft een sterk voorseizoen gereden en de vraag is of hij dat kan uitbouwen naar het NK. Een debutant is Edwin Tolkamp, de voormalig kampioen Sprintklasse 1600 gaat met Pitstop Racing uitkomen in de twee liter klasse. Interessant om te zien wat hij kan doen als nieuwkomer.

ster_2000