Voorpublicatie NK Autocross Jaarboek 2016: Interview met Ton van Leeuwen

Ton van Leeuwen schreef dit seizoen zijn vierde nationale titel op zijn naam. De man uit Harmelen liet de EVO weer ouderwets brullen tijdens de wedstrijden om het NK Autocross. Toch ging het niet vanzelf, de techniek liet hem in de steek in Hieslum: “Op zo’n moment zak je met stoel en al door de bodem…” Een voorpublicatie voor het interview dat in het NK Autocross Jaarboek 2016 te lezen is.

Door de drie belangrijke overwinningen heeft Van Leeuwen een uitstekende uitgangspositie voor de laatste wedstrijd in Hieslum. Het enige wat hem te doen staat is het in de gaten houden van Peter Breederland: ,,Ik hoefde alleen maar uit te rijden en te zorgen dat hij niet te ver uitliep. Mijn doel was om lekker te rijden en niet alles op alles te zetten. Het enige wat roet in het eten kon gooien was, dat de auto kapot ging.”

En dat is exact wat er gebeurde in de finale. Van Leeuwen beschrijft het uitvoerig: ,,Het licht ging uit, ik rolde weg in de eerste versnelling maar op het moment dat ik schakelde naar de twee had ik geen aandrijving meer. Ik viel stil en dacht bij mezelf: ‘Hoe is het in vredesnaam mogelijk? Waarom gebeurt dit? Waarom gebeurt dit nu?’ Ik wist dat het de versnellingsbak was dus probeerde ik de derde versnelling. Ik moest rommelen met de koppeling om op gang te komen en zag dat de eerste coureurs de eerste bocht al in doken. Toen ik eenmaal gang had, was het wel anders. Ik moest trappen voor mijn leven.”

Bestel nu het NK Autocross Jaarboek 2016

Wanneer Peter Breederland zou winnen, moest Van Leeuwen bij de eerste zeven coureurs finishen om kampioen te worden. ,,En dus heb ik alles gegeven tijdens die finale. Niet alleen ik, maar ook de mensen om me heen, ze zakten allemaal door de grond. Op zo’n moment is het kampioenschap gewoon weg.” Dan begint de inhaalslag om zoveel mogelijk auto’s in te halen.

,,In de eerste bocht van de baan kon ik goed gang houden maar op het mulle deel kakte de auto in, daar moest ik eigenlijk terug naar de tweede versnelling. Ik kon ‘m door een wijdere lijn aan het rollen houden en zo trok ik het rechte stuk weer op. Ik hield gelukkig net genoeg snelheid om nog aardig wat mensen in te halen.”

Het complete interview met Ton van Leeuwen is vanaf begin december te lezen

ton_van_leeuwen_jaarboek