Wij stoppen na dit seizoen met DeCrozz.nl: Tijd om je bij te praten

Na 12,5 jaar komt er een eind aan DeCrozz.nl. We hebben jarenlang op onze eigen manier zo goed en uitgebreid mogelijk verslag gedaan van de autocross. Maar zoals bij alles komt er ook aan dit hoofdstuk een einde. In onderstaande bericht leggen we zo goed mogelijk uit waarom en hoe we tot deze beslissing gekomen zijn.

 

Halverwege 2010 sloegen wij, Joris Kammenga en Mark Bremer, de handen ineen om te beginnen aan Crozz Magazine. We brachten digitale magazines uit als tegenhanger van de bestaande bladen die op papier verschenen. Het was voor ons een mooie manier om op een goedkope en eigen manier interviews, verslagen, columns en nieuws onder de aandacht te brengen. Na zo’n zestig edities zijn we verdergegaan als website. Op DeCrozz.nl hebben we de afgelopen jaren zo’n vijfhonderd artikelen gebracht, meer dan tweehonderd video’s geproduceerd en duizenden woorden op het digitale papier gedrukt. Dat doen we tot de dag van vandaag met plezier.

Maar de tijden veranderen, ook ook onze levens zijn veranderd. Tijdens het eerste coronajaar in 2020 stond alles plots stil en toen realiseerden we ons ook hoeveel tijd we in de achtbaan doorgebracht hadden. Nadat de eerste wedstrijden weer gereden werden en in 2021 de grote kampioenschappen terugkeerden, bleek dat we ongeveer elk vrij uurtje in de sport staken. Dat is in zekere zin lang vol te houden, maar we hebben onszelf ook altijd voorgenomen dat we nieuwe dingen willen proberen en beter willen worden. Zo hebben we de afgelopen jaren meerdere jaarboeken gemaakt, complete videoproducties gedraaid en podcasts gemaakt.

De tijd die we aan onze hobby besteden begon daarom steeds meer op werk te lijken. Het nadeel van alles beter willen doen, is dat er steeds meer tijd in gaat zitten. Het bezoeken van wedstrijden voelde op een gegeven moment meer als een verplichting dan als een leuke dag uit. In principe moet dat laatste het nog altijd zijn. De vele uurtjes achter de computer om alles te bewerken en uit te schrijven, heeft zijn tol geëist. Dat is steeds moeilijker te combineren naast onze dagelijkse werkzaamheden.

We hadden ervoor kunnen kiezen om met bepaalde onderdelen of een kampioenschap te stoppen. We hadden de keuze kunnen maken om het minder serieus (en daarmee minder goed) aan te pakken. Maar het zit nu eenmaal niet in onze natuur om de zaken halfbakken aan te pakken. Er zijn bovendien voorbeelden genoeg in onze sport waarbij een blad, een website of een ander project als een nachtkaars uitdoofde als er een ‘pauze’ ingelast werd of wanneer een persoon besloot een stap terug te doen.

Wij hebben de afgelopen maanden goed nagedacht over hoe we verder wilden met DeCrozz.nl. Voor ons staat als een paal boven water dat we het niet halfbakken willen doen en dan blijft er maar één optie over: Stoppen met DeCrozz.nl. Begin dit jaar zijn we tot die conclusie gekomen en in juni hebben we definitief besloten dat we ermee stoppen. In 2022 wilden we nog een seizoen volop knallen en genieten van de dingen die we jaren met plezier gedaan hebben.

Volgens sommige liefhebbers en organisaties was het onze taak om de autocross in de breedste zin van het woord te promoten, maar dat hebben wij nooit als onze taak gezien. We hebben er vanaf de eerste dag voor gekozen om objectief verslag te doen met een journalistieke insteek. De consequentie daarvan is dat we eerlijk en soms ook kritisch moesten zijn. Dit werd niet door iedereen gewaardeerd, maar de gevolgen daarvan komen volledig voor onze rekening. Weet dat we het niet persoonlijk bedoelen, even goede vrienden. Aan de andere kant hebben we ook vriendschappen voor het leven gesloten, het meest waardevolle dat we de afgelopen twaalf jaar opgedaan hebben.

En nu?

Aanvankelijk zou de Autocross Masters-wedstrijd in Landen onze laatste wedstrijd ‘in functie’ zijn, maar die is zoals we allemaal weten afgelast. Aankomende zaterdag staat in Rosmalen de finale van het NK Autocross op het programma. We zullen verslag doen zoals we dat dit hele jaar gedaan hebben, maar voor de enige en laatste keer komt het liveblog terug om de thuisblijvers op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen en de ontknoping van het NK Autocross. Daarna sluiten we het seizoen traditiegetrouw af met de verkiezing Coureur van het Jaar. Op 31 december maken we daarvan de winnaar bekend. Dat is het laatste bericht op DeCrozz.nl. We zullen de website vanaf dat moment niet meer bijwerken en DeCrozz.nl gaat op termijn op zwart.

Zo, dat is eruit. Rest ons niet meer dan alvast een dankwoord uit te spreken aan iedereen die ons de afgelopen 12,5 jaar bekeken, geluisterd en gelezen heeft. We danken alle adverteerders die ons in al die tijd gesteund hebben zodat we onze hobby grotendeels hebben kunnen bekostigen. We danken iedereen die ons op redactioneel vlak geholpen heeft met het leveren van foto’s en teksten. We danken alle rijders, organisaties en vrijwilligers die ons de afgelopen jaren te woord hebben gestaan of op wat voor manier dan ook een steentje bijgedragen hebben. We bedanken ook de mensen die ons na twaalf jaar nog niet uit elkaar konden houden, het was niet compleet zonder jullie.

Ondanks dat we zeker weten te willen stoppen met DeCrozz.nl, is het ook jammer dat er een eind komt aan dit project. Eén ding is zeker: we zullen zeker nog aan de baan staan als er mooie wedstrijden verreden worden. We staan open voor verzoeken om mee te denken, mee te helpen of iets anders te betekenen voor deze mooie sport.

Nogmaals bedankt en graag tot zaterdag tijdens de laatste NK-wedstrijd in Rosmalen.

Joris & Mark